10 tips til at komme i gang med at vandre

10 tips til at komme i gang med at vandre

Min egen erfaring og hvad, jeg har hørt fra mange andre erfarne vandrere, er, at der sker noget unikt både mentalt og fysisk, når man begiver sig ud på en vandretur. En vandretur indebærer typisk længere strækninger og kræver mere omfattende planlægning end en gåtur. Til gengæld giver det langt mere end blot frisk luft og god motion. Hvis du ønsker at udforske vandringen for alvor, er det en god idé at afsætte tid til forberedelse og investerer i et par gode vandrestøvler.

Her har vi samlet 10 tips til, hvordan du kommer i gang med at vandre.

1. Find motivation

Der er utallige gode grunde til at starte med at vandre, men det er vigtigt, at du finder din egen meningsfulde grund til at begive dig ud på en vandretur.

For mig er vandreturen et frirum, hvor jeg slipper hverdagens opgaver, rutiner og skærme. Jeg får frisk luft, bevægelse og giver mit hoved en tiltrængt pause. Ofte oplever jeg en nærmest meditativ tilstand efter en times vandring. Det er min bedste kur mod dårligt humør, og det gør mig også mere kreativ og idérig.

Når jeg vandrer med andre, bemærker jeg, at vores samtaler ændrer karakter efter en times vandring. Vi bliver mere ærlige, drømmende og forstående. Desuden lytter jeg bedre, da der er færre forstyrrelser i naturen. Min mand og jeg bruger vandreturen som en form for parterapi. Når vi går der side om side er det lettere at kommunikere og få taget de vigtige samtaler.

2. Det rette udstyr

Det behøver ikke kræve en masse udstyr at tage på vandretur. Et par gode vandrestøvler eller -sko er altid en god investering. Alternativt kan et par behagelige løbesko eller sneakers også fungere
En ordentlig rygsæk til at opbevare dine forsyninger og ekstra tøj er også at anbefale.

3. Beklædning

Det er afgørende at klæde sig korrekt på, hvilket indebærer at vælge let og varmt tøj, dog ikke for varmt. Det er bedre med flere lag af tyndt tøj i stedet for tungt overtøj, da dette giver dig større bevægelsesfrihed. Ved at have flere lag på kan du justere din påklædning og tage noget af, når du begynder at føle dig varm.

En solhat eller kasket er altid en god ting at medbringe, og om efteråret og vinteren er hue og vanter rare at have med. Tjek vejrudsigt, og sørg for at pakke regntøj eller en lille fold-ud-paraply, hvis der er melding om regn.

4. Valg af rute

Over hele Danmark findes spændende og afmærkede vandreruter. Du kan bl.a. finde inspiration til ture på spor.dk. At udforske et nyt område kan føles som et eventyr, og Danmark har mange smukke naturperler. Sæt god tid af til planlægning, hvis du vælger at tage på en vandretur på egen hånd.

Print gerne rutekortet hjemmefra, så du kan lægge telefonen helt væk på turen.

5. Kend din distance

De fleste kan gå længere, end de tror. Gennemsnitligt går vi omkring 4 km i timen. Dette skal suppleres med regelmæssige pauser for at hvile ben og ryg.
Hvis du er vant til fysisk aktivitet i hverdagen, kan du fint gå 15-20 km på en dag. Længere strækninger på en dag kræver mere træning.

6. Pak let, og husk vand

Når du selv skal bære din oppakning, er det afgørende at pakke let. Du behøver ofte mindre, end du tror. Medbring en drikkedunk og planlæg din rute, så du ved, hvor du kan fylde din drikkedunk. Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med væske på en vandretur.

7. Medbring snacks

Medbring madpakke og godt med snacks, da du forbrænder meget energi under vandringen. Nødder og chokolade er ofte populære snacks på en vandretur.
En termokande med varmt vand til en kop te eller kaffe er også altid en god idé.

8. Husk pauser

Pauser er vigtige, også under vandringen. Mange afmærkede ruter har borde og bænke, hvor du kan nyde en pause. Personligt foretrækker jeg at finde et pausested lidt væk fra ruten. Jeg drages af vand, og kan jeg holde en pause i vandkanten er det altid at foretrække. Særligt om sommeren, hvor det kan kombineres med et forfriskende dyp i havet.

9. Nyd naturen

Brug tid på at sætte dig ind i den unikke natur, du vil opleve på din vandretur. Mange danskere kan nævne navnene på langt flere brands og berømtheder end på planter og dyrearter. Start i det små og udfordre dig selv til at lære mere om naturen på dine vandreture.

10. Læg telefonen væk

En vandretur kan være et stærkt redskab til at reducere din skærmtid. Når du først er kommet af sted på en vandretur, så gør alt hvad du kan for at gemme telefonen langt væk i tasken. Hvis du har brug for et kort for at finde vej, så hav dit rutekort printet ud. Dette er også den primære grund til, at vi hos Undervejs altid fysisk fremsender Rejsebeskrivelsen indeholdende rutekort.

Jeg kender få, der ikke ønsker at reducere deres skærmforbrug, og her er en vandretur genial til at slippe telefonen. Københavns Universitet har for nylig forsket i, hvordan vi kan glemme skærmene, og her er konklusionen, at længere besøg i vilde områder som skove eller andre naturområder er et rigtig godt redskab til at hjælpe folk med at slippe skærmene.